Reklama

Idealne jajko na twardo

Praktyczne rady, które przydadzą się nie tylko od święta.

 Masz wątpliwości, czy jajko jest świeże? Wsyp do szklanki z wodą 2 łyżeczki soli i włóż do roztworu surowe jajko. Jeśli jest świeże, nie tonie.

Żółtko po ugotowaniu zsiniało? Za długo było gotowane. Wystarczy 8-10 minut od momentu, kiedy woda zaczęła wrzeć.

Aby jajko nie pękło, przed gotowaniem nakłuj igłą jego czubek.

Jak gotować jajko, by przy obieraniu skorupka nie rozpadła się na kawałeczki? Dodaj do wody szczyptę soli.

Nie wyrzucaj skorupek jajka poświęconego w Wielką Sobotę. Zakop je w ogródku, a rośliny ponoć będą pięknie rosły.

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy