Reklama

Hummus z zielonego groszku

Nawet fani schabowego pokochają to danie, choć nie ma w nim ani grama mięsa.

Składniki

  • 45 dag zielonego groszku (mrożonego)
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 marchew
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek wężowy
  • garść kiełków
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, ostra papryka, mielony kumin

Sposób przygotowania:

1. Groszek ugotować 3-4 minuty. Czosnek przecisnąć przez praskę. W blenderze zmiksować na gładko groszek (2 łyżki odłożyć), pastę tahini, oliwę, czosnek, sok z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kuminem. Wstawić do lodówki na min. 15 minut. 

2. Ogórek umyć, nie obierać, pokroić w ćwierćplasterki. Rzodkiewki oczyścić, pokroić na ćwiartki. Marchew obrać, pokroić w grube nitki. Kiełki opłukać pod zimną wodą, rozdzielić na pojedyncze łodyżki, odsączyć. 

3. Na dno szklanych pucharków włożyć po 2-3 łyżki zielonego hummusu. Następnie układać kawałki rzodkiewek i ogórka, przesypując groszkiem.  Udekorować nitkami marchewki i kiełkami. Podawać od razu.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy