Reklama

Hiszpańska paella

Bogactwo smaków.

Składniki

  • małże omułki / 200 g
  • cebula / 1 szt.
  • zielona fasolka szparagowa / 250 g
  • filet z białej ryby / 250 g
  • ryż bahia, senia lub arborio / 150 g
  • kalmary / 250 g
  • krewetki / 250 g
  • chorizo / 150 g
  • filet z piersi kurczaka / 1 szt.
  • kurkuma / 1 łyżka
  • olej / 50 ml
  • białe wino, wytrawne / 1 kieliszek
  • bulion drobiowy / 150 ml
  • czosnek / 1 ząbek
  • sól i pieprz / do smaku

Pokrój cebulę w drobną kostkę. Kalmary pokrój w krążki. Opłucz i małże, wyrzuć te otwarte. Pozostałe gotuj w niewielkiej ilości wody, aż się otworzą - ok. 5 minut. Pokrój rybę, kurczaka i chorizo. Gotuj ryż z kurkumą przez 5 minut. Rozgrzej olej na dużej patelni. Smaż cebulę i kurczaka. Dodaj chorizo, fasolkę, posiekany czosnek. Po kilku minutach dodaj krewetki i kawałki ryby, a następnie kalmary i małże, smaż 5 minut. Dopraw do smaku. Wlej wino i bulion, dodaj ryż. Gotuj aż ryż będzie miękki.

Reklama


Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy