Reklama

Gyros z kurczaka w chlebku pita

Polej gyrosa sosem jogurtowym.

Składniki

  • 50 dag filetów z piersi kurczaka
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka kukurydzy
  • 15 dag cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka mięty
  • 3 gałązki tymianku
  • 25 dag jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • sól D pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 1 chlebek pita (ok. 25 dag)
  • 20 dag poszatkowanej kapusty (białej lub pekińskiej)
  • cytryna do dekoracji

Przygotowanie:

Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki albo słupki. Pomidorki umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, przekroić na pół, a potem w półplasterki. Połowę cebuli pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Miętę i tymianek opłukać, osuszyć, trochę ziół odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać.

Jogurt wymieszać z pokrojoną w kosteczkę cebulą, czosnkiem, miętą oraz oliwą. Dodać sok z cytryny. Sos jogurtowy przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Reklama

Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kurczaka, usmażyć na rumiano. Mięso zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć resztę cebuli. Kukurydzę odsączyć na sitku. Ponownie na patelnię włożyć kurczaka. Dodać do niego kukurydzę oraz tymianek. Chwilę razem podsmażyć. Oprószyć solą i pieprzem.

Chlebek pita pokroić na 4 trójkąty. Napełnić je gyrosem (kurczakiem z dodatkami), plasterkami pomidorów i poszatkowaną kapustą. Polać sosem jogurtowym. Resztę sosu postawić obok. Danie udekorować cząstkami cytryny.

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy