Reklama

Gulasz z ziołami

Danie możesz udekorować gałązką majeranku.

Składniki

  • 600 g biodrówki lub karkówki wieprzowej
  • 4 młode marchewki
  • 2 kalarepy
  • pęczek młodej cebuli
  • olej
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 1 i 1/2 łyżki mąki
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz do smaku

1. Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski. 

2. Umyte marchewki, kalarepy, a także cebule obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Szczypiorek grubo siekamy. 

3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy paski wieprzowiny, oprószamy pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Smażymy 4-5 minut na jasnozłoty kolor. Przekładamy na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojone marchewki i kalarepy, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu 6-8 minut. Następnie dodajemy cebulę i chwilę dusimy. 

4. Śmietanę mieszamy z mąką i łączymy z warzywami w bulionie. Dodajemy podsmażone mięso i połowę szczypiorku, doprowadzamy do wrzenia. Gulasz posypujemy szczypiorkiem i podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami. 

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy