Reklama

Gulasz z ziemniakami

Składniki na 5 porcji

  • 600 g szynki wieprzowej
  • 2 l bulionu wołowego
  • 2 liście laurowe
  • po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 100 wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • smalec

1. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Do garnka przelewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, zagotowujemy, dodajemy mięso i gotujemy 30 minut na wolnym ogniu.

2. Obrane marchewki i ziemniaki kroimy w kostkę, a cebulę siekamy. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i 2-3 minuty podsmażamy czosnek i cebulę z boczkiem, cały czas mieszając. 

3. Mięso wyjmujemy z bulionu, studzimy, a następnie kroimy w kostkę. Do bulionu dodajemy marchewkę, ziemniaki i gotujemy około 15 minut.

Reklama

4. Na koniec dodajemy pokrojone mięso, cebulę z boczkiem, doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Gulasz porcjujemy do misek i podajemy z chlebem lub bułkami.

Zobacz również:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy