Reklama

Gulasz z kurczakiem i fasolką

Składniki na 6 porcji

  • ● 800 g fileta z kurczaka
  • 2 cebule
  • 150 g fasolki szparagowej mrożonej
  • pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • 35 g świeżego imbiru
  • 300 g dyni
  • puszka białej fasoli
  • 850 ml bulionu
  • po łyżeczce kminku i cynamonu
  • sól, pieprz, cukier
  • olej

1. Umyty pomidor kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir drobno siekamy. Warzywa miksujemy na gładką pastę.

2. Obrane cebule kroimy na pół, a następnie w paski, dynię w słupki. Mięso płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w grube paski.

3. Fasolkę szparagową obgotowujemy, a fasolę z puszki odcedzamy z zalewy.

4. Mięso oprószamy pieprzem i solą. Smażymy na rozgrzanym oleju 5-6 minut z obu stron. Dodajemy cebulę, dynię, podlewamy bulionem, doprawiamy kminkiem, cynamonem i cukrem, dodajemy przygotowaną wcześniej pastę i dusimy na małym ogniu ok. 20 minut. Chwilę przed końcem gotowania dodajemy fasolkę szparagową i z puszki. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Gulasz podajemy z ryżem, kaszą lub grzankami.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy