Reklama

Gulasz z fasolą na ostro

Rozgrzewające i treściwe danie na chłodne dni.

Składniki

  • półtora kilograma mięsa wołowego na gulasz
  • 4 cebule
  • puszka krojonych pomidorów
  • litr bulionu warzywnego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 papryczki chili
  • 2 puszki białej fasoli
  • pół pęczka szczypiorku
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, chili
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

1. Mięso krótko płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę, podobnie jak obrane cebule. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i smażymy mięso, przekładamy do garnka, doprawiamy chili i solą. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę i dodajemy do wołowiny. Zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki i dusimy około 2 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, żeby mięso nie przywierało do dna garnka. 

2. Umyte papryki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Z papryczek chili pozbywamy się pestek i drobno siekamy. Fasolę wykładamy z puszek na sitko, by osączyć z zalewy. Umyty szczypiorek drobno kroimy. 

Reklama

3. Pół godziny przed końcem duszenia dodajemy do gulaszu papryki, a 10 minut przed końcem fasolę, mieszamy. Danie porcjujemy, dodajemy po łyżce śmietany i posypujemy szczypiorkiem.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy