Reklama

Gulasz z fasolą

Jeśli używasz mrożonej fasolki, najlepiej ugotuj ją na parze. Sos można przygotować poprzedniego dnia i przechować w lodówce.

Czas przyrządzenia: 50
Składniki dla: 10

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 40 dag fasolki szparagowej
  • 15 dag pomidorków cherry
  • 1 ogórek
  • 1 papryka
  • 80 dag ziemniaków
  • 2 papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany
  • 18 proc.
  • 100 ml bulionu
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • przyprawa do mięs

Przygotowanie
Fasolkę pokroić na kawałki, obgotować 4 min, odcedzić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na frytki, zmieszać z 2 łyżkami oleju, posypać suszoną papryką. Piec 30 min w temp. 200°C. Jogurt zmieszać ze startym czosnkiem i ogórkiem, doprawić. 

Mięso pokroić w kostkę, obsypać przyprawą, smażyć na oleju 5 min. Dodać pomidorki, pokrojoną paprykę, chili i fasolkę, smażyć 5 min. Zdjąć z patelni, wlać śmietanę i bulion. Gotować 5 minut, mieszając, dodać warzywa i mięso. Przełożyć do miski, można podawać z frytkami i sosem jogurtowym.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: gulasz | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy