Reklama

Gulasz z ciecierzycą

Danie idealne dla wegetarian i nie tylko.

Składniki

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczonej papryki
  • puszka ciecierzycy
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • papryczka chili
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól, pieprz, cukier
  • 1/2 bagietki

1. Ciecierzycę odcedzamy z zalewy. Obraną cebulę i czosnek niezbyt grubo siekamy. Papryczkę chili przekrawamy na pół, usuwamy pestki i drobno kroimy. Pieczoną paprykę kroimy w paski. 

2. Na patelni rozgrzewamy trzy–cztery łyżki oliwy z oliwek, przekładamy cebulę i czosnek, krótko podsmażamy. Następnie dodajemy odcedzoną z zalewy ciecierzycę, pokrojoną paprykę i pomidory z puszki, mieszamy. Doprawiamy pieprzem, papryczką chili, kminkiem, solą, odrobiną cukru i dusimy pięć–siedem minut. 

3. Gulasz przekładamy do okrągłego naczynia żaroodpornego. 

4. Bagietkę kroimy w niezbyt grube plasterki. Na patelni rozgrzewamy dwa–trzy łyżki oliwy z oliwek i smażymy bułki jedną–dwie minuty z obu stron na jasnozłoty kolor. Gulasz wyjmujemy z piekarnika i podajemy na stół w naczyniu żaroodpornym, razem z chrupiącymi kromkami bagietki.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy