Reklama

Gulasz sojowo-grzybowy

Wegański gulasz? Jest równie sycący i smakowity, jak ten tradycyjny! Polecamy prosty przepis na gulasz z krajanki sojowej.

Składniki

  • kostka sojowa – 1 szklanka (60 g)
  • olej rzepakowy – 1 łyżka (10 g)
  • cebula – 3/4 sztuki (75 g)
  • marchewki – 2 sztuki (90 g)
  • papryka czerwona – 1/2 sztuki (70 g)
  • pieczarki – 10 sztuk (200 g)
  • grzyby suszone – garść (10 g)
  • bulion warzywny – 1 i 1/2 szklanki (375 ml)
  • przyprawy: 2 ząbki czosnku, 1-2 gałązki rozmarynu, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kminku mielonego, 1 liść laurowy, 1 ziarno ziela angielskiego, sól i pieprz czarny do smaku

Składniki na surówkę z ogórka, jabłka i cebuli

  • ogórki kiszone – 4 sztuki (240 g)
  • jabłko – 1/2 sztuki (75 g)
  • cebula – 1/4 sztuki (25 g)
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka (5 g)
  • natka pietruszki posiekana – 2 łyżki
  • pieprz czarny do smaku

Składniki dodatkowe

  • kasza gryczana niepalona – ponad 1/2 szklanki (100 g)

Sposób przygotowania:

Na oleju smażymy plastry czosnku i grubo posiekaną cebulę. Dorzucamy pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażymy, aż się zrumienią. Dodajemy talarki marchewki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone w paseczki suszone grzyby (można je uprzednio namoczyć). Zalewamy składniki bulionem. Dodajemy kostkę sojową i przyprawy. Mieszamy i gotujemy gulasz na wolnym ogniu około 30 minut. Przygotowujemy surówkę. Ogórki i jabłko kroimy w plasterki. Do - dajemy posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Mieszamy z odrobiną pieprzu i olejem. Gulasz podajemy z surówką i ugotowaną według instrukcji producenta kaszą gryczaną.

Reklama

Porady #OkiemDietetyka 

- Kostkę sojową można zamienić na białą fasolę. Danie będzie miało wówczas mniej białka i więcej węglowodanów. 

- Do gulaszu można dorzucić pokrojone warzywa: seler naciowy, seler korzeniowy, bakłażana, korzeń pietruszki, czy suszone śliwki. 

- Aby przyspieszyć przyrządzanie gulaszu, dodaj do nie - go łyżkę odtłuszczonego siemienia lnianego lub drobnej kaszki orkiszowej, które zagęszczą sos.

Przepis pochodzi z książki Violi Urban "Dieta na roślinach. 100 wegańskich pomysłów na każdy posiłek. Przepisy znane i nowe", wydawnictwo Publicat, premiera: 24 lutego 2021.

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy