Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gulasz meksykański

Kilka składników, jedno naczynie i obiad gotowy. Pyszny, treściwy oraz łatwy w przygotowaniu.

Składniki na 4-5 porcji: 40 dag mięsa, np. łopatki wieprzowej, cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 1 strąk zielonej papryki, 1 strąk żółtej papryki, 1 i ½ szklanki bulionu warzywnego, 60 dag pomidorów z puszki, 2 ząbki czosnku, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, olej do smażenia, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki, sól l pieprz

Reklama

Przygotowanie

Umyte mięso pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz i pokrój w kostkę. Kukurydzę oraz fasolę odsącz z zalewy, przepłucz pod bieżącą wodą.

W garnku rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj mięso, smaż 5-7min. Oprósz solą oraz pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną słodką i ostrą paprykę, wymieszaj. Następnie wlej gorący bulion, dodaj pomidory z puszki, duś na średnim ogniu 45-60 min. Na 15 min przed końcem gotowania dodaj pokrojoną paprykę. 

Na koniec dodaj kukurydzę oraz czerwoną fasolę, całość gotuj jeszcze ok.10 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Danie podawaj z ryżem, świeżym chlebem lub plackami tortilla.


04/2016 Świat i Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje