Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gulasz brazylijski

Do gulaszu warto dodać szczyptę cukru, to uwydatni jego pomidorowy smak. Tę potrawę serwuj z ryżem jaśminowym. Dobrze smakuje też z chlebem. Jest bardzo sycąca


Reklama


Składniki dla: 4-6

Składniki

  • 50 dag wieprzowiny
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • po 1 puszce czarnej fasoli, pomidorów i kukurydzy
  • 12 plastrów boczku wędzonego
  • 4 cebule
  • 1 pęto kiełbasy
  • 1/2 l bulionu
  • l 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, chili
  • natka pietruszki


1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć mąką, podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju, przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć na złoto, na 1 łyżce oleju, obrane i pokrojone w piórka cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
 2. Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, dorzucić do podsmażonej cebuli, jeszcze raz podsmażyć, dodać do mięsa. Do garnka dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, odcedzoną fasolę i kukurydzę, posypać przyprawami.
3. Kiełbasę pokroić, podsmażyć na patelni bez tłuszczu, dodać do gulaszu, zalać bulionem, dodać koncentrat, dusić na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godz., mieszając. Przed podaniem dekorować podsmażonymi plastrami boczku i posiekaną natką.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje