Reklama

Gruszki z sosem waniliowym

Do deseru użyj gruszek dojrzałych i soczystych, ale lekko twardawych, np. klapsa.

Składniki

  • 4 gruszki l 10 dag cukru l ½ cytryny l 1 laska wanilii
  • 200 ml mleka pełnotłustego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 3 żółtka
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 5 biszkoptów
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2-3 łyżki brandy, koniaku lub wódki gruszkowej

Przygotowanie:

Gruszki umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Cytrynę pokrój w plastry. Do rondelka wlej 4 szklanki wody, dodaj plasterki cytryny oraz cukier. Zagotuj, gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i włóż gruszki.

Gotuj ok. 10 min (powinny pozostać lekko twardawe). Gruszki wyjmij z syropu i odstaw, by wystygły. Śliwki pokrój w kawałki. Migdały podpraż na suchej patelni. Biszkopty pokrusz. Przełóż do miski, dodaj śliwki oraz migdały, wymieszaj. Skrop alkoholem.

Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i czubkiem noża wydrąż ziarenka. Do rondelka wlej mleko oraz śmietankę. Dodaj ziarenka wanilii, zagotuj. Do żółtek wsyp brązowy cukier, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując, powoli, małymi porcjami wlewaj gorące mleko. Masę przelej do garnka i gotuj na bardzo małym ogniu około 10 min aż krem zgęstnieje. Można też ją przelać do szklanej miski i podgrzewać w kąpieli wodnej.

Reklama

Środki gruszek wypełnij masą biszkoptową. Podawaj z sosem waniliowym.

Zobacz także:



Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy