Reklama

Gruszki w makowym cieście

Makowe ciasto? Lżejsze niż grudniowe, bo pozbawione bakalii, za to przełamane słodką nutą letnich owoców.

Składniki

  • 250 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 200 g suchego maku
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka białek (z ok. 5-6 jajek)
  • szczypta soli
  • 5-6 dojrzałych gruszek

Sposób przygotowania:

1. Masło rozpuść. Wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i makiem. Przestudź. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie wmieszaj do masy makowej. 

2. Formę (25 x 30 cm) wyłóż pergaminem. Przelej do niej ciasto. Gruszki obierz, pokrój w ósemki i delikatnie je natnij. Ułóż na cieście i lekko je wciśnij. Piecz ok. 50 minut w 180°C.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy