Reklama

Grochówka z parówkami

Do zupy można użyć grochu w połówkach. Nie trzeba go moczyć, wystarczy mocno opłukać. Gotuje się go ok. 45 minut.

Składniki

  • 20 dag suchego grochu
  • 4 parówki
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 40 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, ziele angielskie,
  • liść laurowy, majeranek

1. Groch zalać wodą, zostawić na całą noc. Następnego dnia gotować dwie godziny do miękkości. 

2. Wędzony boczek pokroić w cienkie paski. Wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, smażyć, aż się mocno zrumieni, a tłuszcz wytopi. 

3. Seler, ziemniaki, marchew, cebulę obrać, por oczyścić. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Zalać 1,5 l wody, dodać liść laurowy, dwa ziarna ziela, gotować pod przykryciem do miękkości jarzyn (około 35 minut). 

4. Groch po ugotowaniu połączyć z jarzynami, doprawić, włożyć parówki i boczek, zagotować. Podawać gorące.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy