Przejdź na stronę główną Interia.pl

Grillowany szczypior z ciecierzycą macerowaną w cytrynie

Rośliny strączkowe doskonale nadają się do marynowania, ponieważ są jak biała karta gotowa do zamalowania wszelkimi smakami. Tutaj prosta mieszanka cytryny, oliwy i czarnego pieprzu zmienia skromną ciecierzycę w supersmaczną bazę dla pachnącego dymem grillowanego szczypioru – niebiańskie połączenie!

Składniki

  • 1½ kubka / 225 g ciecierzycy, ugotowanej, opłukanej i odsączonej (może być z puszki)
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • po szczypcie drobnej soli morskiej i mielonego czarnego pieprzu lub więcej do smaku
  • 1 łyżka oliwy tłoczonej na zimno plus więcej do skropienia
  • 16 szczypiorów
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • sól morska w płatkach do podania

W średniej misce pomieszaj ciecierzycę, cytrynę, sok, sól, pieprz i oliwę. Przykryj i odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej lub wstaw na 24 godziny do lodówki (im dłużej, tym lepiej!), by ciecierzyca się zmacerowała.

Reklama

Mocno rozgrzej grill (lub patelnię grillową). Umyj szczypiory i obetnij szczyt pędów. Natrzyj lekko olejem kokosowym i połóż na grillu. Piecz przez 7-10 minut, raz lub dwa razy przewracając, aż szczypior zmięknie i zbrązowieje.

Posmakuj ciecierzycę i dopraw, jeśli trzeba. Rozsyp ziarna na dużym talerzu lub półmisku, a na wierzchu połóż grillowany szczypior. Polej resztą marynaty, skrop oliwą i posyp solą w płatkach.

Na bogato! Danie będzie bardziej treściwe, jeśli podasz je z ugotowaną komosą i prażonymi migdałami.  

Przepis pochodzi z książki Sarah Britton "My New Roots"


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama