Reklama

Grillowany kozi ser z karmelizowanymi figami

Kolacja we dwoje? Warto zacząć od niebanalnej przystawki. Polecamy przepis na kozi ser z karmelizowanymi figami.

Składniki

  • 1/2 kg rolady z koziego sera
  • 4 kromki brioszki
  • 4 łyżki konfitury z czerwonej papryki
  • 4 pokrojone w cząstki świeże figi
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 pokrojone w ćwiartki pieczone buraczki
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Roladę z sera koziego pokrój w grube plastry minimum 1-cm. Patelnię ryflowaną wyłóż pergaminem. Na papierze ułóż kawałki sera i grilluj z każdej strony na złoty kolor. 

2. Na rozgrzanej patelni skarmelizuj figi z miodem, podlej je winem i dopraw do smaku. Kromki brioszki zgrilluj na złoty kolor i ułóż na talerzu. 

3. Dodaj kremowe kawałki sera, konfiturę i figi, skrop powstałym sosem i udekoruj ziołami.

Zobacz także:

Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy