Reklama

Grillowane bakłażany z sosem pesto

Początek maja kojarzy się z grillowaniem i biesiadami. Teraz nie możemy tego robić, ale nie rezygnujmy z relaksu. Zwłaszcza, że pyszne piknikowe menu możemy łatwo zrobić w swojej kuchni.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 2 kule sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • bazylia
  • oliwa
  • sól

Składniki na pesto

  • 1/4 szklanki oliwy
  • duża garść świeżej bazylii lub natki
  • 5-6 orzechów włoskich
  • szczypta sol

Sposób przygotowania:

1. Bakłażany umyj i pokrój

w plastry. Oprósz solą

i odstaw na kwadrans,

a potem odsącz papierowym

ręcznikiem sok. Posmaruj

je obficie oliwą i zgrilluj na

patelni po 5 min z obu stron. 

2. Pomidory umyj i pokrój

w plastry. Ser mozzarella odsącz z zalewy i pokrój. Ułóż

naprzemiennie bakłażany,

ser i pomidory na talerzu. 

3. Zblenduj świeżą bazylię

lub natkę z oliwą, orzechami

i szczyptą soli, aż powstanie

jednolity sos pesto.

Reklama

4. Rozlej sos na warzywa

i ser. Całość udekoruj

świeżymi listkami bazylii.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy