Reklama

Greckie ravani

Grecy podają to ciasto z jogurtem naturalnym, by przełamać jego słodycz. Dobrym pomysłem jest obłożenie ravani kwaskowymi owocami, np. pomarańczą i granatem.

Składniki na syrop

  • 1 pomarańcza
  • 30 dag drobnego cukru
  • 600 ml wody
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków

Składniki na ciasto

  • po 1 szklance mąki tortowej i kaszy manny
  • 20 dag cukru do wypieków
  • 20 dag masła
  • 6 jajek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 12 dag płatków migdałowych
  • 2 krople aromatu waniliowego
  • masło i bułka tarta do formy

1. Pomarańczę umyć, sparzyć, osuszyć. Skórkę otrzeć na drobnej tarce. Z owocu wycisnąć sok. Wodę zagotować w małym rondlu, dodać cukier, laskę cynamonu i goździki, otartą skórkę oraz sok. Gotować na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru (ok. 15 minut), wystudzić.

2. Masło utrzeć na puch, dodając po trochu cukier i po jednym jajku oraz aromat.

3. Płatki migdałowe posiekać. W dużej misce wymieszać suche składniki ciasta, czyli mąkę, proszek do pieczenia, kaszę mannę i płatki migdałów. Następnie delikatnie wymieszać je drewnianą łyżką z masą maślano-jajeczną.

Reklama

4. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec "do suchego patyczka", ok. 35-45 min w 180ºC. Jeszcze gorące ciasto nasączyć syropem, wystudzić, pokroić w kostkę lub romby.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy