Reklama

Grecka uczta

Kulinarne wspomnienie wakacji nad Morzem Egejskim

Warzywa faszerowane z pieca

Składniki na 6 porcji: 7 dużych cebul, 24 dag ryżu, 3 różnokolorowe papryki, 3 małe cukinie, 6 pomidorów średniej wielkości, 12 dag masła, pęczek natki pietruszki, 80 dag mieszanego mięsa mielonego, 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, słodka mielona papryka, pieprz, sól, 200 ml bulionu.

Ryż ugotować na półsurowo. Obrać 6 cebul, odciąć wierzchy, gotować 10-15 minut w posolonej wodzie. Papryki rozciąć na połowy, pozbawić nasion. Pomidory rozciąć w poprzek na połowy i wydrążyć miąższ. Cukinie umyć, osuszyć, rozciąć wzdłuż na połowy, wydrążyć miąższ. Cebule odcedzić, przelać zimną wodą, wydrążyć środki.

Reklama

Odłożoną cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na łyżce masła. Wymieszać z mięsem, ryżem, posiekaną natką pietruszki, koncentratem pomidorowym. Farsz doprawić solą, pieprzem oraz papryką w proszku. Napełnić nim wydrążone warzywa.

Warzywa ustawić w dużej formie żaroodpornej. Polać resztą stopionego masła i bulionem. Dusić 60 minut w 200°C. Podawać np. z gęstą kwaśną śmietaną.

Sałatka grecka z serem feta

Składniki na 4 porcje: 1 mała cebula, 50 dag pomidorów, 1 ogórek, 60 dag kolorowej papryki, 25 dag sera feta, pół pęczka świeżego oregano, sól, pieprz, 7,5 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką (pastą paprykową), 5-6 łyżek białego octu winnego, 6-8 łyżek oliwy, 4 marynowane ostre papryki.

Cebulę obrać, pokroić na cienkie cząstki. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Papryki umyć, wysuszyć, rozciąć, usunąć środki z pestkami, a strąki pokroić na kawałeczki. Ogórek dobrze wyszorować, przeciąć wzdłuż na pół, a potem pokroić w grubsze półplasterki. Fetę pokroić w kostkę (wcześniej ewentualnie odsączyć z zalewy). Oregano opłukać, osuszyć. Część odłożyć do dekoracji, od reszty oderwać listki i posiekać je. Nadziewane oliwki pociąć na połówki.

Warzywa przemieszać z sobą i przełożyć do czterech salaterek. Każdą porcję warzyw oprószyć solą i pieprzem, posypać posiekanym oregano. Do salaterek dołożyć oliwki oraz ser feta. Skropić białym octem winnym i oliwą dobrej jakości. Przemieszać. Na wierzchu każdej porcji ułożyć po jednej marynowanej ostrej papryczce. Przed podaniem sałatkę udekorować odłożonym oregano. Serwować np. z chrupiącą bagietką pełnoziarnistą.

Zapiekanka pasticcio

Składniki na 4-6 porcji: 35 dag makaronu długie cienkie rurki, sól, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, 60 dag mieszanego mielonego mięsa, 2 łyżki oliwy, 1-2 łyżki suszonego oregano, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 duża puszka (ok. 850 ml) pomidorów bez skórki, szczypta cukru, pieprz, 4 jajka, gałka muszkatołowa, po ok. 7,5 dag startego sera gouda i parmezanu, oregano do dekoracji, tłuszcz do formy.

Makaron włożyć do wrzącej, posolonej wody. Gdy woda znów zawrze, zmniejszyć płomień, gotować ok. 8 minut. Odcedzić. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Zrumienić na niej mięso. Dołożyć cebulę, czosnek, suszone oregano i koncentrat pomidorowy. Krótko razem smażyć na dużym płomieniu. Dodać cynamon i pomidory z puszki wraz z zalewą. Wymieszać, dusić na małym płomieniu ok. 12 minut. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem i cukrem.

Jajka wbić do miseczki. Wsypać po sporej szczypcie soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Roztrzepać widelcem. Starty ser gouda i parmezan wymieszać. 2/3 mieszanki serowej dodać do makaronu. Wlać przyprawione jajka i dobrze wymieszać.

Formę żaroodporną natłuścić. Na spód wyłożyć połowę makaronu. Rozsmarować mięsną masę. Przykryć resztą makaronu. Wierzch posypać pozostałym startym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40 minut. Gotową zapiekankę udekorować gałązkami oregano.



Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: faszerowane warzywa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy