Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gratin ziemniaczane

Do tego dania możesz wykorzystać ziemniaki, które zostały z dnia poprzedniego.

Składniki

  • 300 g ziemniaków (albo obranych ziemniaków z poprzedniego dnia)
  • 200 g białych szparagów
  • 200 g groszku cukrowego
  • ½ ogórka
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 500 g serka wiejskiego
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 1 ½ łyżeczki miękkiego masła

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki myjemy i ze skórką gotujemy 25 minut w niewielkiej ilości wody. Następnie przelewamy zimną wodą i obieramy.

Szparagi myjemy, obieramy i obcinamy końce. Groszek cukrowy myjemy. Zarówno szparagi, jak i groszek kroimy ukośnie w wąskie paski. Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy nasiona i odkładamy na bok. Połówki kroimy w cienkie plasterki. Zioła myjemy i osuszamy. Pietruszkę siekamy, szczypiorek drobno kroimy.

Ziemniaki kroimy w grubą kostkę o boku około 2 cm, łączymy z warzywami, przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do żaroodpornej formy (o wymiarach 30 x 22 cm). Serek wiejski mieszamy z jajkami i ziołami, dobrze przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Małą formę na suflet (15 x 11 cm) natłuszczamy ½ łyżeczki masła. Wlewamy do niej połowę masy z serka i jajek. Drugą połowę miksujemy na puree razem z wydrążonymi gniazdami nasiennymi ogórków i wylewamy na zapiekankę.

Obie formy wsuwamy do piekarnika na środkową szynę i pieczemy około 40 minut w temperaturze 160°C (termoobieg, bez uprzedniego nagrzewania piekarnika).

Zapiekankę po upieczeniu smarujemy 1 łyżeczką masła i od razu zjadamy.

Przepis pochodzi z książki "Moja zielona dieta".

Zobacz także:

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje