Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gołąbki z kaszą

Do przygotowania gołąbków nie wykorzystuje się całej kapusty. Z części, która pozostanie, można ugotować zdrową zupę jarzynową, dodając ziemniaki, marchew i seler.

Składniki

  • 25 dag kaszy gryczanej palonej
  • 1 główka białej kapusty
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 4-5 dag suszonych grzybów
  • l 1-2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • mały słoik koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier

1. Grzyby moczyć przez godzinę w gorącej wodzie. Kapustę umyć i odłożyć wierzchnie liście. Wyciąć głąb i zdjąć ok. 20 liści potrzebnych do gołąbków. Wrzucić je do dużego garnka z osolonym wrzątkiem i gotować przez kilka minut, aż staną się elastyczne.

Reklama

2. Kaszę gryczaną ugotować w wodzie, w której moczyły się grzyby. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na patelni, dodać odsączone grzyby i drobno pokrojoną natkę, wymieszać dokładnie z kaszą, doprawić octem i przyprawami.

3. Liście kapusty rozłożyć płasko, nakładać na nie porcje farszu i zawijać. Rozgrzać w brytfannie olej, dodać koncentrat i bulion, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gołąbki gotować w sosie na wolnym ogniu ok. 45 min, podlewając wodą.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje