Reklama

Gołąbki z grzybami w pomidorach

Podajmy z puree z ziemniaków.

Składniki

  • 250 g kaszy gryczanej
  • nieduża kapusta
  • 35 g suszonych grzybów
  • 1 l bulionu warzywnego
  • nieduża cebula
  • ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • jajo
  • pomidory krojone w puszce
  • olej
  • pieprz, sól, cukier

1. Grzyby namaczamy w wodzie, gotujemy, aż będą miękkie, odcedzamy, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki myjemy, suszymy i siekamy. Pomidory przekładamy do miski i miksujemy.

2. Z kapusty ostrym nożem wykrawamy głąb i wkładamy ją do gotującej się, osolonej wody. W trakcie gotowania odrywamy liście i wyjmujemy na talerz - powinno ich być 20. Studzimy.

3. Kaszę gotujemy w 600 ml bulionu. Kiedy będzie miękka, studzimy. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Dodajemy do kaszy razem z jajem, grzybami, natką pietruszki, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy, żeby składniki się połączyły.

Reklama

4. Na każdy liść nakładamy porcję nadzienia i, zwijając brzegi do środka, formujemy gołąbki. Każdy obwiązujemy sznurkiem. W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, wkładamy gołąbki, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 40 minut. Pod koniec dodajemy pomidory, doprawiamy pieprzem, solą, cukrem. Odparowujemy nadmiar płynu, by sos zgęstniał.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy