Reklama

Gołąbki z dorszem

Takich gołąbków jeszcze nie jadłaś.

Składniki

  • 400 g filetów z dorsza
  • 1 duża kapusta włoska
  • 1 cebula
  • dynia (2 szklanki po oczyszczeniu)
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • szklanka soczewicy zielonej
  • jajko
  • szczypiorek lub koperek do dekoracji
  • masło

Przygotowanie:

Sprawdź, czy w filetach z dorsza nie ma ości i pokrój je na kawałki. Posól i popieprz. Wytnij z kapusty głąb i obgotuj ją. Zdejmij liście. Do ryby dodaj pokrojoną drobno cebulę, jajka, a następnie dopraw gałką muszkatołową i dokładnie wyrób.

Ugotuj soczewicę do miękkości, mieszając co pewien czas, bo łatwo ją przypalić. Oczyszczoną dynię pokrój w kostkę i podsmaż delikatnie na maśle.

Na rozłożony liść kapusty nałóż farsz rybny. Zawiń.

Ułóż gołąbki w garnku i zalej wodą, tak, by ledwo je zakrywała. Gotuj na niedużym ogniu przez około godzinę. Do ugotowanej soczewicy dodaj dynię, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na talerze nałóż najpierw soczewicę z dynią, a potem gołąbka. Udekoruj szczypiorkiem lub koperkiem.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy