Reklama

Gęsta zupa charczo

Kuchnia tego kraju jest sycąca, chociaż ciężkawa. Ale jaka pyszna... Wypróbuj przepis na gęstą, pożywną zupę charczo.

Składniki

  • pół kg wołowiny
  • 150 g ryżu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory (lub krojone pomidory z puszki)
  • szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • po ¼ łyżeczki suszonej bazylii, kopru, natki pietruszki, cząbru, mięty
  • po ½ łyżeczki majeranku i kolendry
  • ¾ łyżeczki ostrej papryki
  • łyżka octu winnego
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyj, osusz,  pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cebule obierz, drobno posiekaj. Do moździerza włóż suszoną bazylię, koper, natkę, cząber, miętę, majeranek, kolendrę i paprykę i dokładnie rozetrzyj. 

2. Mięso włóż do garnka, zalej zimną wodą. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godz. Mięso wyjmij a bulion przecedź. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju. Dodaj cebulę, zeszklij, wsyp mąkę i smaż 2-3 minuty, mieszając. 

3. Do garnka wlej bulion, dodaj mięso, opłukany ryż, zeszkloną cebulę, pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj na niezbyt dużym ogniu ok. 15 min. Potem dodaj posiekane orzechy włoskie i gotuj 5-7 min. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy rozgniecione w moździerzu. Gotuj jeszcze ok. 10 min. Dopraw solą.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy