Reklama

Gęsina pieczona z pomarańczą

Indyka, kaczkę czy gęś przyrządza się bardzo prosto. Polubisz je od razu!

Składniki

  • 1 pierś z gęsi
  • 1 łyżka tymianku lub majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • po 1 łyżeczce soli i słodkiej papryki
  • 2 pomarańcze

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać tymianek, sos wyciśnięty z cytryny, sól, paprykę, wymieszać. Powstałą marynatę wetrzeć w mięso, włożyć je do głębokiego naczynia, układając skórką do dna. Wstawić do lodówki na całą noc. 

2. Gęsinę umieścić w naczyniu żaroodpornym skórką do góry, podlać 4 łyżkami wody, skropić wodą z wierzchu. Piec w temp. 200°C pod przykryciem około 80-90 minut. W czasie pieczenia polać kilkakrotnie sosem, który się wytworzył. Na 20 min przed końcem zdjąć przykrycie, by skórka się przyrumieniła. 

Reklama

3. Po zakończeniu pieczenia poczekać, aż mięso ostygnie, następnie kroić wzdłuż w jak najcieńsze plasterki. 

4. Pomarańcze umyć, sparzyć, pokroić w półplasterki, podawać z mięsem.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy