Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gęś z chrupiącą skórką

Pyszna i chrupiąca.

Składniki

  • 1 wypatroszona gęś (ok. 4,5 kg)
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 torebka przyprawy korzennej
  • 1 opakowanie goździków (10 g)
  • 5 suszonych śliwek
  • 700 g mandarynek
  • 50 g masła

Przygotowanie:

Reklama

Natrzyj gęś solą morską, a potem przyprawą korzenną. Zetrzyj skórkę z 3 mandarynek i natrzyj nią gęś.

Do środka włóż suszone śliwki oraz obrane ze skórki mandarynki plus dwie mandarynki z powtykanymi w skórkę goździkami. Resztę owoców też nabij goździkami i zachowaj na później.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Roztop masło i pędzelkiem posmaruj gęś. Na dno naczynia żaroodpornego połóż kratkę metalową. Ułóż gęś.

Piecz ją 40 minut, przewróć na drugą stronę i znów piecz 40 minut. Wylej gorący tłuszcz z naczynia. Połóż gęś piersiami do góry i piecz jeszcze przez ponad półtorej godziny. Dodaj mandarynki. Wyjmij owoce z gęsi. Podawaj z sosem śliwkowym lub korzennym.

Zobacz także:


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje