Reklama

Frytki z polenty

Polenta to typowa, włoska potrawa z mąki kukurydzianej. Można podawać ją na wiele sposobów, jednak w wersji frytkowej nie ma sobie równych! Podawane z majonezem będą prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Składniki

  • 300 g polenty
  • 700 ml bulionu
  • świeży tymianek
  • 0,75 l oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • majonez do serwisu

Sposób przygotowania:

Do wrzącego bulionu dodajemy polentę i energicznie mieszamy do uzyskania bardzo gęstej konsystencji. Dodajemy sól, pieprz, ok. 4 łyżek listków świeżego tymianku i gorące wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Studzimy ok 4 godzin w lodówce. Gdy ostygnie, kroimy na prostopadłościany o wyglądzie frytek. Mocno rozgrzewamy olej i smażymy frytki w głębokim tłuszczu partiami, po kilka sztuk na raz (aby uniknąć sklejenia) do zarumienienia. Podajemy z majonezem i listkami świeżego tymianku. Smacznego!

Reklama
Polsat
Dowiedz się więcej na temat: polenta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy