Reklama

Frytki z marchewki

Gdy tradycyjne, ziemniaczane frytki zaczynają ci się nudzić, to idealny czas, aby pomyśleć nad czymś nowym. Naprzeciw wychodzi marchew, która dzięki swoim słodkim właściwościom, nadaje frytkom nietuzinkowego smaku. Takie danie można jeść solo, z dodatkiem sałatki lub ulubionej pieczeni.

Przepis idealnie sprawdzi się, gdy w twojej lodówce jest duży zapas marchewek. Warto pamiętać, że ważne jest ich marynowanie. W tym celu najlepiej użyć oliwy oraz ulubionych przypraw.

Składniki

  • 5 dojrzałych, dużych marchewek
  • 3 łyżki oliwy
  • Przyprawy do smaku (sól, pieprz, słodka papryka wędzona, oregano, przyprawa do ziemniaków)

Sposób przygotowania:

Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na grubsze paski.

Całość umieszczamy w misce i polewamy oliwą. Energicznie mieszamy tak, aby oliwa oblepiła każde pasmo marchewki.

Posypujemy wymienionymi przyprawami i czekamy ok. 30 minut aż nasze frytki przejdą smakiem.

Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i umieszczamy w niej zawartość miski.

Reklama

Smażymy, co chwile mieszając tak, aby  nie przypalić. Frytki będą gotowe gdy się zarumienią i ulegną zmiękczeniu.

Można podawać z resztą obiadu lub solo z dipem czosnkowym.

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy