Reklama

Francuskie zawijasy z szynką parmeńską

Ta prosta w przygotowaniu przekąska idealnie sprawdzi się na pikniku.

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 6 plastrów żółtego sera (np. mozzarella)
  • garść zielonych oliwek bez pestek
  • ząbek czosnku
  • świeży rozmaryn

Sposób przygotowania:

1. Oliwki rozdrabniamy w blenderze wraz z ząbkiem czosnku. Ciasto wyjmujemy z opakowania i rozkładamy na blacie, a następnie rozsmarowujemy na nim zmiksowane oliwki. Posypujemy posiekanym rozmarynem i układamy plastry sera, a na nich szynkę. 

2. Ciasto zwijamy w rulon, a następnie ostrym nożem kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Krążki układamy w 3-centymetrowych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

3. Zawijaski pieczemy ok. 15 minut w 190°C, aż będą rumiane. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Możemy podawać z keczupem.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy