Reklama

Francuski placek budyniowy

Możesz dodatkowo podać z odrobiną bitej śmietany.

Składniki na 12 porcji:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • budyń waniliowy
  • 1/2 opakowania herbatników cantucci
  • 400 ml mleka
  • 250 g śmietany
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g cukru
  • 400 g malin
  • 3 łyżeczki whisky

Przygotowanie:

Z płata ciasta francuskiego wycinamy koło i wykładamy nim dół tortownicy. Z pozostałego ciasta wykrawamy paski i wykładamy nimi boki formy, łączymy z ciastem na dole. Pieczemy ok. 15 minut w 225ºC na jasnozłoty kolor. Studzimy. 2. Gotujemy 400 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Proszek budyniowy rozpuszczamy w kilku łyżkach wody i wlewamy do gorącego mleka, mieszamy i gotujemy jeszcze minutę. Zdejmujemy z ognia i do budyniu powoli wlewamy śmietanę, aż powstanie krem. Odstawiamy do ostygnięcia. Herbatniki kruszymy na drobne kawałki. 3. Do 1/3 malin dodajemy whisky, rozgniatamy, osączamy z nadmiaru soku i smarujemy dół ciasta. Następnie wykładamy krem i wierzch dekorujemy pozostałymi malinami. Posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Możemy udekorować listkami mięty.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy