Reklama

Francuska pieczeń z brandy

Przed oblaniem galaretą pieczeń obciąż deską i wstaw do lodówki, żeby była płaska z wierzchu, a galareta nie spłynie.

Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki

  • 80 dag filetów kurczaka
  • 20 dag kurzej wątróbki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
  • sok z 1 cytryny
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki brandy
  • sól, zioła prowansalskie

 1. Filety umyć i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, obsmażyć na połowie oleju. Zdjąć z patelni.

2. Cebulę obrać i posiekać, usmażyć z wątróbką.

3. Filety i wątróbkę zemleć. Wymieszać ze śmietaną, zielonym pieprzem, doprawić solą i sokiem. Resztą oleju wysmarować formę, wyłożyć masę, ugnieść mocno. Piec 50 min w temp. 200°C.

4. Rozpuścić żelatynę w odrobinie wody, dodać brandy. Polać ostudzoną  pieczeń, posypać ziołami.  Zastudzić w lodówce.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy