Przejdź na stronę główną Interia.pl

Flaki z boczniaka

Zachwycają wegetarian. Bezmięsne flaki dla fanów warzyw.

Składniki

  • 1/3 pora
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • ok. 100 g boczniaków
  • ½ cebuli
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Pokrój pora, marchew, pietruszkę, papryki, cebulę oraz boczniaki w cienkie paski. Do garnka wlej olej i przesmaż warzywa (oprócz grzybów) do miękkości (ok. 6 minut).

W międzyczasie zetrzyj lub drobno pokrój imbir. Do rondla z włoszczyzną wlej ok. 1 l wody i dodaj boczniaki, imbir oraz suche przyprawy. Zupę pozostaw na gazie przez ok. 40 minut. Jeśli chcesz, aby potrawa była bardziej sycąca, podawaj ją z serową grzanką.

Pamiętaj, aby dokładnie oczyścić grzyby! Ja używam do tego celu pędzelka.

Przepis pochodzi z książki "Zachcianki" Darka Kuźniaka.



Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje