Reklama

Flaki

Klasyczny przepis.

Składniki

  • 1 kg ugotowanych flaków wołowych
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 3 l bulionu
  • seler
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • oliwa

 Warzywa obierz, umyj i pokrój w słupki. Oliwę rozgrzej na patelni, a kiedy będzie gorąca, wrzuć przygotowane warzywa. Smaż, często mieszając, przez 3 minuty.
 Patelnię zdejmij z ognia, dodaj słodką i ostrą paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i dokładnie wymieszaj. Patelnię postaw jeszcze na pół minuty na ogniu tak, aby z papryki wydobył się cały aromat.
Podsmażone warzywa przełóż do przygotowanych wcześniej flaków i gotuj, aż wszystko będzie miękkie.
Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy