Reklama

Filet z kaczki na szparagach

Planujesz obiad na specjalną okazję? A może po prostu masz ochotę na nieco bardziej wystawne danie? Polecamy przepis na kaczkę podawaną ze szparagami.

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek młodej marchewki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

1. Umyj filety i dokładnie je osusz. Natnij skórę w kratkę, uważając aby nie przeciąć mięsa. 

2. Natrzyj kaczkę solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw na 15 minut. Połóż filety na zimnej patelni skórą do dołu i włącz pod nią palnik. 

3. Gdy tłuszcz się wytopi, a mięso zrumieni, odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty. Przełóż do żaroodpornego naczynia, obłóż oczyszczonymi szparagami, marchewką i pomidorkami. 

4. Skrop warzywa oliwą, oprósz solą, pieprzem i piecz ok. 15 minut w 180°C. Gdy potrawa lekko przestygnie, pokrój kaczkę na plastry.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy