Przejdź na stronę główną Interia.pl

Faszerowane ziemniaki z pieca

Takie ziemniaki z powodzeniem mogą zastąpić obiad lub kolację. Do sosu możesz dodać 1-2 łyżki gęstego majonezu.

Składniki

  • 4 duże ziemniaki do pieczenia
  • 10 dag kuskusu
  • 1 marchew
  • 15 dag pomidorków cherry
  • 1 ogórek świeży
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 8 łyżek sera żółtego
  • 3 łyżki oliwy
  • 450 ml jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki umyć, osuszyć, natrzeć oliwą, owinąć folią aluminiową, piec ok. 60 min w temp. 180ºC, przekroić na pół. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu.

Marchew obrać, zetrzeć na tarce. Pomidory podzielić na ćwiartki. Szczypior posiekać. Ogórek obrać, pokroić w kosteczkę. Warzywa wymieszać z kuskusem i serem, doprawić 1 łyżką oleju, solą, pieprzem i cukrem. Farsz rozłożyć na ziemniakach, polać sosem (jogurt zmiksować z siekaną natką, czosnkiem, sokiem i przyprawami).

Zobacz także:



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje