Reklama

Faszerowane warzywa

Z niedrogiego i łatwo dostępnego mięsa mielonego możesz wyczarować efektowne przekąski i dania obiadowe.

Składniki

  • 2 duże ziemniaki
  • 2 duże cebule
  • 2 małe okrągłe cukinie
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 500 g mięsa mielonego
  • ½ szklanki kukurydzy konserwowej
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą (nie obieraj ich). Cebulę obierz z łupin. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą włóż ziemniaki, gotuj 10 min. Włóż cebulę, gotuj kolejne 10 min. Z papryki i cukinii odetnij górę. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz. Z cukinii łyżeczką delikatnie wydrąż miąższ. Posiekaj. Z wystudzonych ziemniaków i cebul zetnij górę. Delikatnie wydrąż środki. Miąższ ziemniaków i cebuli drobno posiekaj. 

2. Kukurydzę osącz z zalewy, opłucz pod bieżącą wodą. Opłukaną i osuszoną natkę drobno posiekaj. Do miski włóż mięso. Dodaj kukurydzę, natkę pietruszki, miąższ z warzyw, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Farszem wypełnij warzywa. 

Reklama

3. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż w nim warzywa i wlej bulion. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy