Reklama

Faszerowane pomidory

Pomidory są dobre nie tylko jako dodatek do kanapek czy sałatek, lecz także jako danie główne - oto przepis na pomidory faszerowane serem feta i mięsem.

Składniki

  • pół szklanki białego ryżu
  • 8 niedużych pomidorów
  • 2 szalotki
  • 75 g sera feta
  • 400 g mieszanego mięsa mielonego
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, suszone oregano
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Ryż gotujemy na miękko, studzimy. Pomidory myjemy, osuszamy, odkrawamy górę na 3/4 wysokości i wydrążamy miąższ. Obrane szalotki kroimy w kostkę. Fetę rozkruszamy na mniejsze kawałki. 

2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, przekładamy pokrojoną szalotkę i smażymy około 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy mięso, miąższ z pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą, suszonym oregano, mieszamy i krótko podsmażamy. Następnie łączymy z ugotowanym ryżem, fetą i mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. 

Reklama

3. Pomidory w miarę ścisło napełniamy farszem mięsno-ryżowym i przykrywamy odciętą górą. Ustawiamy je w naczyniu żaroodpornym i podlewamy bulionem. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, przykrywamy i pieczemy około 20 minut w 175ºC. Podajemy ciepłe z sosem tzatziki.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy