Reklama

Faszerowane łódeczki

Możesz je podać z gęstym sosem pomidorowym.

Składniki

  • 4 nieduże cukinie
  • 2 kromki białego chleba
  • 150 ml mleka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • 2 plastry gotowanej szynki
  • 125 g twarożku
  • jajo
  • pieprz, sól
  • oliwa z oliwek

Kromki chleba moczymy w mleku, odcedzamy. Umytą natkę pietruszki i bazylię drobno siekamy. Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół, wydobywamy miąższ, który przekładamy do miski. Plastry szynki kroimy w kostkę. 

Twarożek miksujemy z 4-5 łyżkami oleju, jajem, odciśniętym chlebem i miąższem z cukinii na gładką masę. Doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy pokrojoną szynkę i 3/4 natki i bazylii, mieszamy. 

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Cukinie wypełniamy masą serową. Układamy w naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy ok. 25 minut w 180ºC. Łódeczki z cukinii przekładamy na półmisek, posypujemy pozostałą bazylią z natką i podajemy jeszcze ciepłe.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy