Reklama

Faszerowane bataty

Smak pieczonych ziemniaków wszyscy znamy doskonale, a pieczonych, faszerowanych batatów? Wypróbuj przepis na to pyszne danie z mięsem mielonym.

Składniki

  • 6 batatów
  • pół kg mielonej wołowiny
  • puszka krojonych pomidorów
  • cebula
  • pół pęczka szczypioru
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • tymianek
  • oregano

Sposób przygotowania:

1. Twarde, pozbawione obtłuczeń, miękkich plam i uszkodzeń bataty dokładnie wyszoruj (nie obieraj ich!) i wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Lekko podpieczone bataty wyjmij z piekarnika, wytnij w każdym z nich "kieszonkę", którą napełnisz przygotowanym farszem. 

2. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij ją na oleju. Dołóż na patelnię z cebulą mielone mięso wołowe i przesmaż razem. Całość wymieszaj z pomidorami i przyprawami. 

3. Przygotowany farsz nałóż do "kieszonek" wyciętych w batatach. Posyp posiekanym szczypiorem.  Podpiecz jeszcze 20 min w temp. 180ºC.

Zobacz także:



Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama