Reklama

Fasolowa z kiełbasą i winem

Dodajmy świeże oregano lub bazylię.

Składniki

  • 100 g kiełbasy
  • 300 g marchwi
  • mały por
  • 2 cebule
  • 300 g ziemniaków
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • puszka białej fasoli
  • puszka pomidorów krojonych
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1,5 l bulionu

1. Obraną marchewkę i umyty por kroimy w plastry, obrane ziemniaki w kostkę, a pozbawione łupin cebule siekamy. Kiełbasę dzielimy na niezbyt grube plastry. Fasolę odcedzamy z zalewy na durszlak i przepłukujemy zimną wodą.

2. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Krótko podsmażamy cebulę i plastry kiełbasy. Następnie dodajemy marchew, por, ziemniaki, zalewamy winem i bulionem, doprawiamy pieprzem, solą. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodajemy fasolę oraz pomidory z puszki, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem i solą.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy