Reklama

Fasolka po myśliwsku

Podstawowym składnikiem zupy fasolowej jest biała fasola, a do tego zawiera mieszankę pokrojonych warzyw – marchewkę, seler, por i pietruszkę.

Składniki

Mrożona zupa fasolowa - 1 opakowanie, 200 g kiełbasy, 100 g szynki wędzonej, 1 puszka pomidorów krojonych, 20 g grzybów suszonych, 1 kieliszek czerwonego wina, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka musztardy, liść laurowy, pieprz ziołowy, majeranek, 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki.

Przygotowanie

Suszone grzyby namocz w małej ilości wody i ugotuj. Wywar z gotowania grzybów dodaj do mrożonki, a grzyby pokrój. Mrożonkę dodatkowo zalej 2 szklankami wody, dodaj wszystkie przyprawy i zagotuj.

Cebulę i czosnek posiekaj. Podsmaż na oleju, dodaj mąkę i lekko zrumień. Dodaj do fasolki. Gotuj na małym ogniu 10 minut.

Dodaj pomidory, musztardę, wino, pokrojone grzyby i wędlinę. Gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

6/2016 Tele Tydzień

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy