Reklama

Fasolka po bretońsku

Prosty przepis na znaną i lubianą fasolkę po bretońsku.

Składniki

  • 700 g białej fasoli ( namoczona przez noc i ugotowana w wodzie z 1 łyżeczką soli, 3 listkami laurowymi, 4 ziarnami ziela angielskiego, 1 łyżką kminku całego - około 1,5 godziny )
  • 250 g boczku
  • 250 g kiełbasy
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liść laurowy
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • woda po gotowaniu fasoli
  • 40 ml oleju

Sposób przygotowania:

Posiekaną cebulę i czosnek smażymy w rozgrzanym garnku z łyżką oleju przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę. Całość smażymy około 8 minut. Gdy składniki w garnku będą zarumienione wrzucamy fasolkę, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy oraz majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Fasolkę gotujemy jeszcze około 20 minut. Podajemy z chrupiącym pieczywem. Smacznego!

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy