Reklama

Falafel z Egiptu

Składniki

  • 400 g ciecierzycy (suchej)
  • 2 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • po 1 łyżeczce pieprzu i słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Ciecierzycę włóż do garnka, zalej zimną wodą, odstaw na noc. Osącz, rozdrobnij blenderem. Dodaj posiekane cebule, przeciśnięty czosnek, przyprawy oraz sok z cytryny.

Rozdrobnij blenderem na gładką masę. Dodaj natkę pietruszki, sodę oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj kuleczki. Smaż na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podawaj w chlebkach pita z warzywami.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy