Reklama

Falafel

Smażone, wegańskie kotleciki z ciecierzycy to popularna potrawa w krajach arabskich.

Składniki

  • 300 g suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc w zimnej wodzie)
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek posiekanej pietruszki
  • 1 pęczek posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 posiekana papryczka chili
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 l oleju rzepakowego do smażenia
  • odrobina mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy do obtaczania falafeli (opcjonalnie)

Namoczoną ciecierzycę płuczemy w zimnej wodzie i mielimy na średnim sitku w maszynce do mięsa. Cebulę siekamy drobno i lekko przypalamy na suchej patelni i wraz z resztą składników dodajemy do mielonej ciecierzycy. Starannie mieszamy. Jeśli masa jest za sucha, dodajemy odrobinę wody. 

Ciasto będzie gotowe, gdy zacznie się lekko lepić do ręki. Wyrobioną masę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Rozgrzewamy olej. Nabieramy masę łyżką stołową, dociskając porcje do brzegu miski - powinny się nam uformować "łezki". Dociskamy, żeby pozbyć się baniek powietrza. Za każdym razem łyżkę moczymy w wodzie. Kotleciki możemy też uformować rękami. 

Reklama

Wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano. Możemy też obtoczyć kulki lub łezki w mące z ciecierzcy i dopiero kłaść na olej - dzięki temu falafel będzie bardziej chrupiący. Falafele podajemy z cząstką cytryny i gęstym jogurtem naturalnym oraz harissą.

Przepis pochodzi z książki Jurka Sobieniaka "Street food. Głód ulicy." Wydawnictwo Pascal.

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy