Przejdź na stronę główną Interia.pl

Fakesa - grecka zupa z soczewicą

Fakesa to grecka zupa przyrządzana z soczewicy. Najlepiej smakuje z pieczywem skropionym oliwą.

Składniki

  • 30 dag zielonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 cebule
  • majeranek
  • sól
  • ziele angielskie
  • 2 wywaru mięsnego
  • liść laurowy
  • pieprz
  • olej

Soczewicę dokładnie umyj i zagotuj w 2 litrach wody. Wlej wywar i dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz pieprz. 

W tym czasie na tarce zetrzyj marchewki, a cebule pokrój w drobną kostkę. Smaż na rozgrzanym oleju, a kiedy się zeszkli, wrzuć marchewkę. 

Całość dokładnie wymieszaj i smaż, aż cebula się przyrumieni. Dodaj przecier pomidorowy, a następnie zawartość patelni przelej do garnka z ugotowaną soczewicą. 

Zupę gotuj do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Podawaj z pieczywem zapiekanym z serem.

Już dziś możesz wesprzeć WOŚP! Czekamy na Ciebie na pomagam.interia.pl!

Zobacz także:

Na Żywo

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje