Reklama

Ewa Wachowicz: Potrawy inspirowane jesienią

W 343. odcinku programu "Ewa gotuje" Ewa Wachowicz proponuje potrawy inspirowane złota polską jesienią.

Wspaniałym składnikiem jesiennych potraw są grzyby, ale nie tylko. To właśnie teraz papryka jest najsmaczniejsza, warto wykorzystać ją w swojej kuchni. Jak przygotować ją, by była najsmaczniejsza?

Ewa wyjaśnia, że paprykę najpierw piecze w piekarniku, obiera ze skórki i wycina gniazda nasienne, a następnie marynuje,  w czosnku, soli, rozmarynie i oliwie. Po kilku godzinach smaki łączą się i paprykę można wykorzystać jako dodatek do dań lub kanapek.

Inny przepis, jaki proponuje Ewa, to wołowina marynowana w aromatycznej zalewie octowej.

 Ewa rozbija nieco mięso wałkiem, a następnie zanurza w marynacie i wstawia do lodówki na dwa dni. Garnek wykłada plastrami słoniny, wkłada mięso i dodaje warzywa: cebulę, marchewki i selera. Podlewa wywarem jarzynowym i piecze lub dusi na wolnym ogniu.

Reklama

Świetnym dodatkiem będzie domowa musztarda i sos grzybowy. W tym odcinku Ewa podaje przepisy również na te dodatki.

 Z programu dowiemy się też, jak przygotować doskonałą zalewę do marynowania grzybów.

A na deser Ewa Wachowicz proponuje coś bardziej egzotycznego, czyli pieczone figi.

 

Papryka z rozmarynem

 

Składniki

  • 8 - dużych papryk czerwonych
  • sól
  • 8 ząbków - czosnku
  • suszony rozmaryn
  • oliwa

  Paprykę ułożyć na blasze piekarnikowej, wyścielonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec przez 20-30 minut.

Po tym czasie wyjąć z pieca i włożyć na kilka minut do rękawa odpornego na wysoką temperaturę. Zaparzyć.

Gdy papryka lekko przestygnie, zdjąć skórkę. Każdy owoc przekroić wzdłuż na pół i wyciąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w paski o szerokości mniej więcej 2 cm. Ułożyć w naczyniu o płaskim dnie. Oprószyć solą, przecisnąć i rozsmarować ząbek czosnku. Posypać rozmarynem, skropić oliwą. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy. Zalać oliwą, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Podawać na pieczywie. Papryka może być samodzielnym daniem, przystawką lub dodatkiem do mięs. Smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło - po podgrzaniu.

Musztarda z pigwowca

 

Składniki

  • 1 kg - owocu pigwowca
  • 125 ml - octu jabłkowego
  • 3 łyżki - cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki - soli
  • 1 łyżka - ziaren gorczycy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 4 - goździki

Owoce obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 20-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Ocet przelać do garnka. Posłodzić, posolić, dodać gorczycę, pieprz w ziarnach i goździki. Przykryć i zagotować. Odstawić do wystudzenia. Goździki i pieprz wyłowić.

Upieczone owoce przełożyć do miksera. Dodać zalewę octową i zmiksować. Przełożyć do słoiczków, zakręcić i wstawić do lodówki.

 

 


Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy