Reklama

Ewa Wachowicz: Kuchnia dla aktywnych

Co robi Ewa Wachowicz, by utrzymać doskonałą formę, nienaganną figurę i uśmiech? Jej sekret to nie tylko zdrowe odżywianie, ale też aktywny tryb życia. Treningi, górskie wędrówki i oczywiście przygotowanie tak pysznych posiłków jak te, które mogliśmy zobaczyć w 394 odcinku programu "Ewa gotuje" na antenie telewizji Polsat.

Zupa koperkowa z brukselką



Zdrowa kuchnia to przede wszystkim mnóstwo warzyw. A jak najłatwiej wprowadzić je do diety? Oczywiście w postaci zup, na przykład takich jak zaproponowana przez Ewę zupa koperkowa z brukselką. Sekret smaku? Połączenie masła i oliwy. Ewa zdradza też sposób na takie hartowanie śmietany, by nie zważyła się w zupie.

 

Składniki

  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1½ l wywaru z kurczaka
  • gałązka kopru
  • 300 g brukselki (może być mrożona)
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • pęczek koperku

W garnku rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić i przesmażyć pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki. Po chwili dodać posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, zalać wywarem z kurczaka, wrzucić koper i ugotować al dente. Pod koniec dorzucić brukselkę i gotować do miękkości.

Reklama

Koper wyjąć. Zupę zabielić śmietaną (wcześniej ją zahartować). Zdjąć z ognia i dorzucić posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Poznaj kolejne przepisy z programu "Ewa gotuje"

Gulasz z indyka

Dla aktywnych ważne jest też łatwo przyswajalne białko - takie jakie znajdziemy w mięsie indyka. Jako danie główne Ewa proponuje gulasz z indyka z warzywami i pieczarkami. Do tego opiekane na ruszcie ziemniaczki idealne na przyjęcie pod chmurką oraz sałatka z ogórkami małosolnymi.

Składniki

  • 1 kg fileta z udźca indyka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 200 g pieczarek
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • świeży tymianek
  • 4 łyżki śmietany

Składniki do podania

  • sałatka z kiszonych ogórków
  • ziemniaki z rusztu

Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Przesmażyć w garnku na mocno rozgrzanym oleju (powinno się zrumienić). Dorzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać posiekany czosnek, pokrojoną w plastry marchewkę, pieczarki i fasolkę szparagową. Podlać winem i lekko odparować.

Dolać wodę i pod przykryciem gotować do miękkości. Pod koniec można jeszcze doprawić do smaku. Zabielić śmietaną.

Ziemniaki umyć i podgotować. Odcedzić, jeśli są duże to przeciąć wzdłuż na pół, posmarować olejem lub masłem i upiec na ruszcie. Przyprawić solą i podawać.

  Poznaj kolejne przepisy z programu "Ewa gotuje"

Rzodkiewki kiszone

Aby było zdrowo, warto pamiętać o kiszonkach. Ewa proponuje prosty i oryginalny przepis na kiszone rzodkiewki.

 

Składniki

  • 3 pęczki rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżka soli
  • 1 chochelka wody z kiszonych ogórków

Rzodkiewki umyć i osuszyć. Włożyć do wyparzonego słoika. Dodać chrzan, czosnek, pieprz, kolendrę i ziele angielskie. Zalać przegotowaną, posoloną (1 łyżka na litr) i wystudzoną wodą. Dolać wody z ogórków. Przykryć spodeczkiem, obciążyć (np. kamieniem). Odstawić na 3 dni. Po tym czasie szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.

Poznaj kolejne przepisy z programu "Ewa gotuje"

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

A na podwieczorek? Ciasto drożdżowe z rabarbarem. Oczywiście można też użyć sezonowych owoców. Ewa podpowiada też jakich składników użyć, by podnieść wartości zdrowotne ciasta. Zwykłą mąkę możemy zastąpić mąką orkiszową, a cukier nierafinowanym cukrem trzcinowym.

Składniki

  • 550 g mąki orkiszowej jasnej
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki Kruszonka

  • ½ szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 50 g masła

Składniki Nadzienie

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 5 łyżek dżemu truskawkowego lub porzeczkowego

Mleko przelać do garnka, dodać masło i posłodzić. Podgrzać.

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać w dołeczku, przykryć i zostawić w spokoju (na ok. 20 minut).

Do drugiej miski wsypać mąkę na kruszonkę, dodać ksylitol i masło. Wymieszać tak, by powstała kruszonka. Przykryć i wstawić do lodówki.

Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i wymieszać z dżemem.

Do mąki z zaczynem wybić jajka. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka z masłem i cukrem. Wymieszać, następnie wyrobić ciasto dłońmi. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.

Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć wyrośnięte ciasto. Rozciągnąć na kształt formy. Oprószyć mąką. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Na wierzchu ułożyć rabarbar, posypać kruszonką.

Piec przez ok. 45 minut w 170 st. C.

Program "Ewa Gotuje" można oglądać na antenie telewizji Polsat w soboty o godzinie 10.10

A co w odcinku 395 programu "Ewa gotuje"? Sprawdź!


Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy