Reklama

Ewa Wachowicz gotuje: Bulion po magnacku

Ewa Wachowicz na poszukiwanie swoich kulinarnych inspiracji wybrała się do Kozłówki. Po odwiedzinach w jednej z najpiękniejszych rezydencji magnackich przygotowała potrawy kuchni szlacheckiej.

W tym odcinku programu "Ewa gotuje" zobaczymy, jak gwiazda przygotowuje magnacki bulion z jajem i limonką, szynkę z dzika pieczoną w chlebie oraz placek z masą grysikową i orzechami w karmelu.

Zobacz przepis na magnacki rosół na następnej stronie!

Składniki

  • 1 kura
  • ½ kg wołowiny na rosół lub gicz cielęca
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 goździk
  • 1 gwiazdka anyżu
  • sól
  • kwiat muszkatołowy
  • szafran
  • gałązka lubczyku
  • żółtka (po 1 na filiżankę)
  • kilka plasterków limonki
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki

Mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dorzucić warzywa (wcześniej warto opiec je na suchej patelni lub w piekarniku, ew. opalić palnikiem). Zalać zimną wodą. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, goździkiem i gwiazdką anyżu. Posolić, przykryć i zagotować. Następnie gotować przez minimum godzinę.

Reklama

Przyprawić kwiatem muszkatu, szafranem i lubczykiem. Przykryć i gotować przez 10-15 minut.

Bulion przecedzić. Nalać do filiżanek. Podawać z cząstką limonki i surowym żółtkiem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, udekorować natką pietruszki.

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy